Kungälv Hockeys historia
Det hela började i januari 1952 då en samling gentlemän träffades för att dra upp riktlinjerna för en ny företeelse i Kungälvs föreningsliv. Ishockeyn var 15 år gammal i distriktet, Göteborgs Ishockeyförbund bildades 1937 och killarna tyckte det var dags att introducera sporten på allvar i Kungälv. Gymnastikdirektören, Erik Lundberg, valdes till ordförande i styrelsen.
Fem månader efter den första träffen, närmare bestämt den 8 maj blev Kungälvs IK ett formellt faktum. Det dröjde dock till den 16 september samma år innan KIK blev medlem i Svenska Ishockeyförbundet.
Febril aktivitet
Kungälvs stad upplät gratis mark i Fontinskogen för byggandet av en hockeybana och skänkte dessutom 1000 kr. Aktiviteten i den nystartade föreningen var febril och många frivilliga slet hårt med banbyggnationen i Fontin. Klubben drog bland annat in pengar genom att avyttra den skog som fälldes.
Välbesökt invigning
Lördagen den 14 februari 1953 var det dags för invigning. Den första matchen spelades mellan Södertälje SK och ett kombinationslag bestående av spelare från olika lag i Göteborg och spelare från Kungälv. SSK mönstrade en uppställning som innehöll bland annat Thord Flodqvist, Sven Thunman, Göte Blomqvist och Erik "Epa" Johansson, samtliga välkända hockeyprofiler på den tiden. Uppgifterna gällande publiksiffran går isär något men mellan 1200 – 1500 personer betalade 1 krona vardera för att bevittna denna historiska tilldragelse.
Nådde snabbt framgångar
Kungälvs IK växte snabbt och de sportsliga framgångarna lät inte vänta på sig. Blott ett år efter invigningen av isbanan kunde KIK ståta med ett juniorlag som vann såväl serien som DM och CM (Centralmästerskap)
De unga lirarna i KIK fortsatte skörda framgångar. Klubben vann ytterligare två DM för juniorer, 56/57 och 59/60, och den unga föreningen växte snabbt till en aktad position i distriktet.
GP Pucken
Det blev dessutom GP-Pucksseger redan i den första upplagan av turneringen. Vid den här tiden levde klubben mycket på sin klart överlägsna skridskoteknik gentemot Göteborgslagen som inte hade samma tillgång till naturisar som fanns i Kungälvsområdet.
Landslagsläger
I slutet av 50-talet togs en spelare från KIK ut till ett landslagsläger. Rune Stjernström var 18 år fyllda när han kallades till ett uttagningsläger på Bosön och Johanneshovs Isstadium i Stockholm. Men det blev aldrig något spel i landslaget för unge herr Stjernström. Dock blev han historisk som den förste Kungälvsspelaren att nomineras till en landslagssamling.
Födelsedagspresent
Säsongen 61/62 vann representationslaget 13 av 14 seriematcher och fick kvala till division 2. Kvalserien bestod av utöver Kungälv, Tibro och Elfsborg samt Uve från Uddeholm. Kungälv lyckades knipa en av de två första platserna och kvalificerade sig för spel i division 2.
Jobbig flytt
I mitten av 60-talet gjorde de milda vintrarna sig starkt påminda. Rinken uppe i Fontinskogen var som bekant inte konstfrusen och det ställde till med problem. Hockeyklubben fick ett temporärt hem vid bandybanan nere vid Nordre Älv. Med frivilliga krafter byggde hockeyklubben en sarg som flyttades ut på banan när det var dags för träning eller match. Men den tillfälliga lösningen var inte bra och klubbens representationslag tappade i slagkraft. Klubben tvingades dessutom att transportera pojklagen till Vänersborg för att de skulle få tillräckligt med träningstillfällen. Den utlovade isbanan i centrum stannade vid ett förslag och hockeyfolket suktade desperat efter en ny isbana.
Ytterby ordnade bana
Samtidigt som Kungälvs IK drogs med stora problem på grund av rinksituationen startade frivilliga krafter i Ytterby en klubb. Det gick undan och i Ytterby i början av 1968 stod uterinken klar. Därmed hade Kungälv återigen en permanent bana att träna och spela på och det gav sedermera resultat.
Sammanslagning
1978 gick KIK och YHK samman och bildade Kungälv/Ytterby HK, KYHK.
1983 Samarbetsavtal upprättas mellan KYHK och Torsby IK till följande konstellation:
KIK A-lag, Juniorer J20 och Juniorer J18.
KYHK, A-pojk och neråt.
TIK, A-pojk och neråt.
1995 går alla tre klubbarna samman till en förening Kungälvs IK.
Största framgångar
Säsongen 89/90 så hade KIK en makalös säsong i Div 3 (motsvarande div 2 idag) man vann 27 av 28 seriematcher och vann serien överlägset. Säsongerna 1999/00 och 2000/01 spelade man i Div 1 hockey första gången.
Säsongen 2005/06 gick man upp igen till Div 1. Där höll man sig kvar i hela sju raka säsonger, för att säsongen 2012/13 åka ur.
Säsongen 2014/15 vann KIK 12 st raka matcher.
KIK Hall OF Fame
Kriterier för att komma in i KIK Hall Of Fame: Minst 50 st SHL matcher, alternativt 40 NHL matcher eller 40 KHL matcher.
Mikael Andersson
Niklas Andersson
Per-Johan Axelsson
Fredrik Sjöström
Jonas Leetma
Mattias Luukkonen
Anton Axelsson
Patrik Carlsson
Pontus Widerström
Lias Andersson
Ordföranden genom åren i KIK
Erik Lundberg
Martin Wyrsch
Ragnar Axelsson
Sture Gabrielsson
Owe Hjalmarsson
Maths Haraldsson
Tore Olofsson
Sven Friman
Göran Svensson
Jimmy Ehrenholm
Kurt Carlsson
Kenneth Hildebrand
Johan Lindström
Joakim Svensson
Detta var ett axplock ur Kungälv Hockey jubileumsskrift 1952-2002 författad av Lars-Ove Haraldsson, Maths Haraldsson och Sten Berglund.
Nutid
Tycker det är en intressant historia som vår förening har genomgått och fortfarande genomgår. Till exempel så kvarstår problematiken med isbrist och betänk då vilka fantastiska resultat vår förening ändå gör främst på ungdomssidan. Med mer is så skulle vår förening kunna ta ytterligare kliv och utveckla fram ännu mer talanger. Alla förutsättningar finns i övrigt med duktiga ledare och en stabil organisation samt en stark tradition.
Kul även att läsa att det som varit Kungälvs signum genom åren med en tradition av skridskoskickliga lag lever vidare. Främst på ungdomssidan har detta burit frukt då KIK till dags datum är den mest framgångsrika föreningen i GP-Pucken bl.a.
Att föreningar som är framgångsrika bygger sin grund genom starka frivilliga och ideella krafter är något som vi skall fortsätta att utveckla och kommer att bli allt viktigare för varje år. Samhället går i motsatt riktning och där marknadskrafter tillåts ta allt mer plats. Viktigt att även dessa krafter ges tillfälle att få deltaga men en förening kan inte överleva enbart genom detta, det har vi på senare tid sett avskräckande exempel på.
Vi som förening står inför en nystart där arbetet med att få till grund en större och stabilare ekonomi pågår för fullt. Sportsligt har vi tagit flera kliv framåt med våra juniorlag då båda numera finns i Eliten. Vårt A-lag har tyvärr halkat ur division 1 efter sju raka säsonger, men detta kan också ses som en nystart.
Tillsammans är vi starka och vår historia bär vi med oss som en påminnelse om hur stark hockeykulturen är i Kungälv med omnejd. Låt oss bygga vidare och ge våra barn och barnbarn en historia att vara stolt över!
Bilden: Noah, Mikael och Lisa Andersson.